18 maart 1915

42e brief

 

Mijn liefste Emma,

Ik heb net je lange brief nummer 47 ontvangen van 11 maart. Ik denk niet dat er brieven verloren zijn gegaan. De aantallen zijn juist, het zijn de nummers die erop staan die niet juist zijn. ik had je al verteld dat twee van je brieven nummer 44 bedroegen, daarna heb ik nummer 45 gekregen en nu 47. Het aantal klopt dus wel. Je brief is heel interessant maar voor ik het einde las, was ik bang dat mijn 35e brief verloren was gegaan. Gelukkig heb ik op het einde gelezen dat je het had ontvangen. Je moet niet vergeten aan de postbode te zeggen dat je liever hebt dat hij de brieven een dag langer houdt dan dat hij ze aan de bovenburen geeft. We kennen al te goed hun manier van doen. Ik wou je een dag zeggen op te passen met het hout dat zich in de veestal van Jacques bevindt of aan die kant. Toen ik daar was had ik gemerkt dat er wat van was uitgehaald en ik had er zelfs een persoon gezien. Ik weet niet meer of ik het je op dat moment had gezegd.

Vandaag ben ik blij dat ik je mijn foto kan sturen. De grootste groep mensen zijn de onderofficieren van de Compagnie. De groep waar we maar met drie zijn, zie je mijn twee sergeanten die samen met mij de bevelen geven aan mijn sectie. Ze zijn allebei afkomstig van de Lozère. Ze wonen allebei in Parijs. Degene rechts is tewerkgesteld bij de spoorwegen van het westen. Hij is bezorger van 1e klasse. Wat Mr. Jouve was voor hij naar Livron ging. De tweede is niet getrouwd en werkt in Parijs bij een koolhandelaar. Hij is de liefste van de twee. Hij is een goede kameraad en gehoorzamer. De andere is ook vriendelijk maar hij discussieert meer en is minder beleefd in zijn gesprekken. Degene die links van me staat in de groep van 3 heeft Benoit. Hij is diegene die graag discussieert. Degene rechts heet Reynal.

Ben je blij dat ik een foto heb laten maken? Ik wou er graag één van mij alleen maar dat vond ik te duur. Deze kaarten kosten 0,45 per stuk. Ik heb er een grotere die 1,50 kost. Ik weet niet ik doe vandaag zal opsturen.

Ik bedank je voor alle informatie die je mij hebt gegeven over het werk. Al die kleine inlichtingen maken me blij. Ik wou altijd dit voorrecht willen hebben. Maar ik heb niet te klagen. Dankzij God krijg ik vaak nieuws van je.

Ja schat, we hebben vele redenen om God te loven. Zoals je zelf zei, het is dankzij Hem dat je de eindjes aan elkaar kon knopen. Wat zouden we doen als je dat niet kon, zouden we dan niet meer problemen hebben?

Oh! Laten we niet vergeten dat Hij in onze behoeften voorziet. Hij weet, zelfs voor we het Hem vragen, wat we nodig hebben.

Liefste Emma, ik zal je brief niet vandaag kunnen versturen omdat het nu 4u30 is en de brieven gaan om 4u weg. De brief zal dus pas de 19e weggaan. Ik zal niet eens kunnen eindigen zonder te stoppen.

Ik zou graag één van de brieven naar de familie Baudy willen sturen. Denk je dat dit hen blij zal maken?

Ze zullen het dan op hetzelfde moment als jij ontvangen.

Ik zal er eentje naar de tante van de familie Orges, naar mijn zussen en naar mijn broer sturen. Ik heb er zes van de grote groep en zes van de andere, plus de grote.

Je zegt dat de tarwe op begin te raken, je zou het moeten sparen maar ik zie dat je twijfelt om minder varkens te hebben. Zoveel werk zul je in de zomer hebben. Dat baart me zorgen voor je gezondheid, het maakt me zelfs ongerust.

Kan je niet anders doen?

En denk je dat je hooi overhoudt voor volgend jaar?

Dat is te veel piekeren. Ik laat het dus vallen en zal je over de gewoontes schrijven van het land. We zien bijna niets van cultuur. Hun grootste inkomst is het hooi en het telen van dieren met hoorns.

Ik moet snel stoppen, ik kan de brief vandaag nog versturen.

 

Ik kus je snel maar zacht.

Je liefste schat

Reymond

 

De postbediende wacht op mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s