29 maart 1915

48e brief

 

Mijn allerliefste,

Ik weet niet wat je zou zeggen als je zou zien waar ik de laatste nachten heb geslapen. Misschien zou je er mee lachen zoals we vroeger soms deden. Ik heb een kuil gegraven in de dennenbomen van Rondet. Waar ik nu ben zijn ze even dik als een arm of een been.

Ik zeg een kuil van 1m10 diep en 0,80 breed. Aan de ene kant gaat her niet verder en aan de andere kant ga ik binnen. Onnodig te zeggen dat ik er op handen en voeten in ga.

Ik hang er mijn jas en zet er mijn deken overheen. Het bed is niet fantastisch maar als het niet koud was, zou hij heel goed zijn.

Als dak zijn er takken van de boom en bovenop die takken is er een beetje aarde. Sinds 2 dagen is er 40 centimeter sneeuw. Het sneeuwt nog steeds. Alles eromheen is schilderachtig. Alle takken die niet gehakt zijn door de vuurpartijen zijn met sneeuw bedekt. Maar opgepast voor diegene die ze aanraakt, je krijgt een flinke douche sneeuw. Sommige geven een stamp aan de boom als kameraden er onder langs lopen om te lachen. Je weet hoe het is, heel vaak doen kogels ze vallen door in de takken te slaan.

Sinds enkele dagen zijn er geen grote gevechten geweest waar ik ben. Het is vrij rustig. Ieder houdt zijn afstanden en observeert. We hebben meerdere van hun mannen gedood die op 10meter waren. Ze wouden waarschijnlijk bommen naar ons gooien. Ze zijn heel dicht van bij ons dus hebben ze geen grote afstand moeten afleggen. We zouden elkaar gemakkelijk kunnen horen als we luid zouden spreken. De afstand is niet groter dan die tussen jouw deur en de fontein waar je water gaat halen.

Aangezien mijn hol geen twee uitgangen heeft, kan ik een kaars laten branden. Dat verwarmt me een beetje. Bovendien gebruik ik het om mijn soep of mijn vlees op te warmen. De rechaud is niet sterk maar ik vind het handig.

We zullen daar een paar dagen blijven en daarna komen anderen het overnemen.

Ik denk dat je ongeveer moet begrijpen hoe ik het hier heb. We drinken heel koud. Een kwart van de wijn bevriest in de kan. Ondanks dit alles, moedigen we elkaar aan en vinden we een manier om met de ellende te lachen.

Helaas, wat is deze oorlog triest.

Wanneer zal het eindigen? Enkel God weet het. Laten we ons aan Hem toevertrouwen. Hij laat nooit toe dat onze hindernissen boven onze krachten zit. Ik had je verteld dat ik verkouden was. Wel! Ondanks deze nadelen hoest ik bijna niet meer. Maak je niet ongerust want als ik wist dat je dat wel zou doen, zou ik je niet meer zeggen hoe het met mij gesteld is. Ik hoop dat je altijd in de Heer zult geloven.

Misschien komt Hij ons binnenkort in zijn glorie halen. Oh! Wat een mooie dag zal dat zijn, dat we deze aarde vol ellende zullen achterlaten en dat we Hem eeuwig zullen kunnen loven. Hier zijn we zwak maar daarboven zullen we de perfectie bereikt hebben.

Ik was je in mijn brief van de 27e vergeten te bedanken voor het kopiëren van het mooie koraalgezang dat ik je had gevraagd. Je doet zoveel moeite voor mij. Je hoeft niet lang te schrijven, ik zal je excuseren, ik weet dat je mij graag ziet. Je werk houdt je veel bezig om daarna nog uren te kunnen schrijven.

Onderwijs onze Georges zo goed als je kan. Probeer hem ook te leren van de Redder te houden en dat hij hem al van kinds af aan moet dienen. Ik vraag aan God om je de kracht te geven dit te doen en dat Hij zijn jong hart naar Hem leidt.

Heb je de foto’s ontvangen die in mijn brief van de 27e zaten? Evenals jouw brieven die ik je heb teruggestuurd? In deze enveloppe stuur ik je er één of twee terug.

Doe de groeten aan de neven van de Bonnets als je er binnenkort naartoe gaat. Je zal me zeggen hoe erg de wonde van Paul is.

Doe ook de groeten aan de Baudy’s. Hebben ze mijn foto gekregen en heeft het hen blij gemaakt? Kus je ouders voor mij.

 

Vele knuffels voor jou en Georges.

Jouw Reymond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s