30 maart 15

Mijn lieve kleine Georges

 

Ik wou je eerder schrijven maar ik wachtte zodat mijn brief voor jouw verjaardag zou komen. Ik weet dat je het niet zult kunnen lezen maar je moeder zal het voorlezen.

Later zal je het zelf leren lezen. Daarvoor zal je goed je letters moeten leren. Ze leren je mooie verhalen, die kleine zwarte letters.

Ik denk dat je heel braaf bent en dat moeder heel blij is met jou. Als ik terugkom zou ik geen kleine willen zien die niet braaf of gehoorzaam is.

Je moet je liefste moeder geen leed berokkenen. Wanneer je groter bent, zal je haar moeten helpen. Maar je bent al groot.

Kus de grote papa en de grote mama en geef ze veel knuffels. Doe hetzelfde aan de mama.

Stuur me binnenkort je foto. Je zal het aan je kameraad Léopold laten zien.

 

Vaarwel mijn kleine Georges. Ik kus je zacht, je papa

Reymond Molle

 

52e brief Bergerons 23 maart 1915 ER ontvangen op 30/3

 

Mijn liefste man,

 

Wat een vreugde om je, tussen al mijn bezigheden, even te kunnen schrijven. Het is niet hetzelfde als je in het echt te kunnen spreken maar het is toch een voorrecht voor mij. Vandaag heb ik 4 brieven gekregen. De jouwe van de 17e maart, nummer 41 met een paar van mijn brieven, een kaart van Lydie en Paul Gourdol uit Montpellier, een kaart van Emma van Françillon en een vierde brief van Mw Broc.

Hier een samenvatting van al deze brieven. Lydie was in Montpellier sinds woensdag met haar zoon en één van haar schoonzussen. Ze zouden gisteren terugkomen. Paul is niet erg gewond, zijn kleren hebben hem beschermd. Hij loopt zoveel hij wilt. Zijn wonde is aan zijn nek en werd veroorzaakt door en scherf van een bom. Op de enveloppe staat het tijdelijke ziekenhuis nr 24. Dat moet zijn adres zijn.

Emma Gourdol zegt me dat ze ons op hetzelfde moment geschreven heeft. Ze zegt niet of ze binnenkort komen of terug naar Valence gaan. Ook zegt ze niet of ze mijn brief hebben ontvangen. Misschien had mijn brief vertraging en hebben ze het pas ontvangen nadat ze hun brief hadden geschreven. Als ik exact wist op welke dag ik met Georges naar Valence ging, zou ik het hen zeggen. Marie vertelde mij op 3 januari dat ze hem graag zou zien. Als ik ze niet voor het einde van de maand zie, zal ik hun intresten met de post sturen.

Laten we overgaan naar de brief van Mw Broc. Deze goede vriendin is op een maandag, 15 dagen geleden, opzettelijk naar de markt van Valence gegaan omdat ze dacht dat ik er zou zijn. Die dag was ik er niet. Berthe is sinds enkele dagen moe door de griep. Ze moet een vervangster hebben want ze denken enkele dagen naar Valence te gaan. Indien dit het geval is, zal ik ze proberen te zien en een moment met hen door te brengen wanneer ik naar de markt ga. Je hebt de groeten van haar en ze zegt dat ze mij heel graag zou zien. Het bewijs…

Je zegt me, beste Reymond dat je heel graag een foto van ons zou willen hebben. Ik zal het je sturen, het is niet onmogelijk maar je zult nog een tijdje moeten wachten want ik kan deze week niet naar Valence gaan. Ik zal genoeg hebben om donderdag naar de markt te gaan. Ik kan amper mijn boter dragen met Georges (ik denk dat hij de plaats van een mand inneemt) maar aangezien de vaars niet goed gaat kan ik geen hele dag wegblijven. Niet tot ze haar kalf heeft gehad. De twee laatste nachten heeft mijn vader in de schuur geslapen en overdag gaan we er heel vaak naar kijken. Zo laten we haar met zen allen nooit alleen. Tegen maandag zal ze waarschijnlijk haar kalf hebben en ze zal of beter of nog slechter gaan. Je moet je er niet te veel zorgen over maken. Ze kan over twee of drie dagen zelfs genezen zijn. Ik zal voor dezelfde reden ook niet naar de Bonnets gaan deze week behalve als ik misschien de laatste dagen kan gaan.

Ik heb gisteren aan Barbier gevraagd om te komen kijken maar ik besef dat hij niet ’s morgens komt, het is al over 12u. Ik twijfel of hij zal komen. Hij moest in de ochtend naar Bâtiment gaan om het varken te doden. Mijn tante is heel zwak en kan amper werken. Ze is naar een dokter moeten gaan, haar benen zwellen.

Vanochtend hebben we het brood gemaakt. Ik stop even om hem uit de oven te halen, hij moet gebakken zijn. Vanavond zal ik naar de Tracoulet gaan. Ongeveer 3 weken geleden heb ik een paar kilo’s van Eva moeten lenen. Toen zou het ons belemmerd hebben er te bakken. Ze had mij gezegd dat ik het niet snel moest teruggeven want zij had er nog genoeg tot het einde van de maand. Ik heb dus gewacht tot ik een tweede keer had gebakken zodat zij het vers zou krijgen. Ik zal haar vragen je brief naar St Peray te brengen als ze er morgen naartoe gaat.

Beste Reymond, ondanks de vreugde die ik heb bij het lezen van een lange brief, maak je niet moe voor mij. Ik begrijp dat je veel te doen hebt en ik zou je niet in moeilijkheden willen brengen door veel met mij te praten. Schrijf dus enkel wat je weet dat ze zullen doorlaten. Ik wil niet dat ze je terechtwijzen of dat je gestraft wordt. Persoonlijk nieuws krijgen van jou is al veel voor mij. Ik denk niet dat één van je brieven ooit geopend is geweest, ik heb niets gemerkt. Maak je geen zorgen om mij. Je denkt misschien dat ik ziek ben maar dat ben ik niet. Ik heb zelden hoofdpijn en mijn arm doet me bijna geen pijn meer. Ik verzeker je dat ik die trekpleister nodig had. De etter of vuil zou het alleen maar erger gemaakt hebben.

Af en toe heb ik een beetje pijn aan één van mijn voorste tanden. Als het mij echt heel veel pijn zou doen, zou ik snel naar een tandarts gaan om het gaatje te vullen alvorens het een te groot gaatje wordt. Ik zou ze niet willen verliezen.

Misschien zal ik binnenkort moeten gaan voor de andere tanden.

Georges stelt het goed, ondanks dat hij mager is. Mijn ouders stellen het ook goed. Op dit moment maken ze de klaver van de wijngaarden. Moeder gaat voor de koeien en ik ben alleen met Georges. Ze hebben zaterdag die van de binnenplaats gedaan evenals de haver. Het weer is fris en bewolkt, ik denk dat het zal regenen.

Ik laat je mijn lieve schat, ik zal misschien de aardbeien in het tuintje schoffelen. Er is ook nog dat klein boompje in die tuin. Je herinnert je misschien dat ik die hier wou halen. Ik zal hem moeten halen voor hij veel groeit, het is misschien al te laat om het te verplanten.

Je denkt waarschijnlijk dat ik geen medelijden met je heb omdat ik anders geen zin meer zou hebben om de planten te verzorgen. Oh! Er zijn zoveel dagen dat het mij niet boeit of ze leven of vergaan.

Ik kus je goed en veel.

 

Jouw Emma

 

49e brief 30maart 1915

 

Mijn liefste vrouw,

Wat een vreugde voelde ik vanochtend toen ik 2 brieven van jou kreeg, nummers 51 en 52. Tot nu toe heb ik ze allemaal ontvangen. Vaak krijg ik er meerdere in één keer, maar dat maakt niet uit als ik ze maar krijg. Eh! Schat ik dacht dat je had gezegd dat je niet wou dat ik nog lang schreef maar jij hebt mij een echt boek geschreven. Toen ik het las had ik het gevoel dat ik er ook was en dat ik alles zag wat je vertelde.

Je vroeg me of ik had gedacht aan onze 4e huwelijksverjaardag. Op 21/3 hebben we een afschuwelijke fase gehad en had ik er mijn gedachten dus niet bij. ’s Nachts had ik redelijk kou gehad en de 22e was het net hetzelfde. Voor die dag heb ik er vaak aan gedacht. Vandaag nog denk ik er nog die over na. Helaas ja, ons leven had zo gevuld kunnen zijn als mijn hart niet aangetrokken werd door al deze aardse dingen.

Ah8 Mijn geloof is zwak geweest. Hoe vaak heb ik je pijn gedaan ondanks dat ik altijd met alle liefde van je gehouden heb. Vaak zei je dat ik niet van je hield. Je kunt niet geloven hoe erg ik het vond dat je verdrietig was. Ja schat, ik hou heel veel van jou en ik begrijp dat het wederzijds is. Je zegt dat er in die vier jaren veel is gebeurd maar wie weet zal er in minder tijd nog meer gebeuren. Ik denk niet dat de oorlog bijna voorbij is. Zal ik ze zien eindigen, dat weet ik niet. Ik weet dat God me tussen de kogels kan houden. Ik heb die ervaring al vaak gehad, dat kogels langs me heen gingen en dan takken sneden of aarde op me spetterde. Ja schat, God beschermt wie Hij wilt. Deze zin is niet leeg: “vraag en u zult krijgen”. Ik ben vaak op het punt geweest op te geven maar momenteel, dankzij God ben ik nooit ontmoedigd geweest.

Beste Emma, je brief heeft me heel blij gemaakt. Misschien heeft geen enkele andere me zo blij gemaakt als je 51e brief. Is het omdat ze na dagen van echte vermoeidheid kwam, ik weet het niet. Het heeft me echt opgebeurd. Wat voelt het goed om een partner als jou te hebben. Je vertelde me over je bloemen. Het is een vreugde voor mij om te weten dat je er zorg voor draagt. Bloemen hebben hun eigen taal voor diegene die het begrijpt.

Je hebt me zoveel verteld. Je vertelde me over Georges. Hij maakt grote vorderingen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat hij al zo goed kan tellen en dat hij al letters herkent. Blijf zijn intelligentie onderhouden.

Leer hem ook noten lezen. Ik zal hem het gamma sturen met de naam van de noten onder elk van hen zodat je het hem kunt leren.

Ik zou hem zo graag willen zien, ook al was het maar voor één dag, maar helaas!…

Je doet er goed aan mij alle sneue gebeurtenissen ook te vertellen. Ik vertel je ook alles wat er hier gebeurd. Je hebt er recht op schat.

Voor die koe had ik het al verwacht, vooral als jullie haar aan de kant boven de schuur hebben gezet. Je moet je herinneren dat ik je vorig jaar zei dat ik ervoor vreesde. Wat er ook gebeurt, geef de moed niet op.

Voor het hooi, zou je het niet moeten laten waar het dichterbij is en gemakkelijk binnen te brengen.

Zo is er Rondez, de wei is gemakkelijk te hooien. De wei van Jacques die slecht te snijden is, kan dienen om er de koeien te laten waar het gras niet hoog groeit. Langs de kastanjebomen bijvoorbeeld of beneden. Ik kan je vanaf hier geen raad geven, dat begrijp je. Doe het zoals je vader je zegt. Wat hij doet zal altijd goed zijn. Je mag hem zeggen dat, als ik terugkom, ik niets slecht zal vinden. Voor alle oogst moet men rapen wat het gemakkelijkste en het zuinigste is.

Je hebt in mijn gedachten gelezen toen je zei dat je een foto wou laten maken van Georges. Maar ik wil er ook één van jou.

Je moet niet denken dat ik vind dat je geld verspilt. Als ik er jou opstuur is het om het te gebruiken. Ik zie dat mijn papier bijna vol is. Ik kan je zeggen dat ik vandaag niet meer in de loopgraaf van de 1e rij ben. Enkele dagen rust in hutten van takken onder de hoge dennenbomen en daarna zullen we onze kameraden vervangen die ons hebben vervangen.

Ik eindig voor vandaag door je hard te kussen op beide wangen.

Kus Georges en je ouders voor mij.

 

Je man die elk moment aan je denkt.

Reymond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s