12 april 1915 (maandag)

60e brief 

Mijn lieve Emma,

Ik heb niks van je gehoord gisteren noch vandaag, het voelt als lang geleden. Ik ben veeleisend niet waar? Maar vermoei jezelf niet om mij vaker te schrijven dan je wilt. Ik zou je graag willen vertellen wat ik doe en waar ik ben, maar dat kan niet. Ik onderwerp me graag aan deze eis van de militaire autoriteiten, want ik begrijp dat dat nodig is. We kletsen altijd te veel over de verplaatsingen van de troepen. Er zijn zoveel spionnen.
Ik denk dat je ze ontvangen hebt of beter gezegd dat je mijn brieven nog steeds regelmatig ontvangt. Ik schrijf je elke dag. Ik ben zo blij om een paar minuten met je te praten. Ik keek net naar je foto. Hoe meer ik ernaar kijk, hoe meer ik vind dat je er moe en verdrietig uitziet.
Arme kleine Emma, jij die zoveel van me houdt, hoe droevig moet het zijn voor jou om mij niet meer bij je te hebben. Misschien zullen we op een dag dit geluk weer hebben, als God het wil. Ja, de Heer is trouw, hij verhoort de wensen van hen die Hem met geloof aanroepen.

Oh! Wat is het fijn om in Hem te geloven. Het biedt troost en geeft kracht. Hoe vaak zou ik niet ontmoedigd zijn geraakt als Hij me niet gesteund had. Is dat voor jou niet hetzelfde? Ik vraag Hem vaak je te beschermen en je te zegenen naar je behoeftes. Ik twijfel er niet aan dat Hij mijn gebeden verhoort.

Ah! Wat is deze oorlog droevig. Maar misschien is het om ons wakker te schudden vanwege onze zorgeloosheid dat hij ons deze beproevingen stuurt. Opdat alle christenen er lering uit kunnen trekken voor hun eeuwige geluk.
We zien wat de wereld heeft voorgebracht onder het mom “Vooruitgang”. Hij heeft alles in het werk gesteld zodat de mens elkaar afmaakt en om zijn behoeftes te bevredigen. De oorlog is duidelijk een resultaat van de ongelovigheid.
Het slechte domineert het goede. Terwijl Gods dienaren liefde prediken, vrede en barmhartigheid die Hij aan iedere berouwvolle zondaar heeft geschonken, hebben anderen haat, egoïsme en barbaarsheid.
We minachten de Heilige naam van God, we maken ons niet druk om Hem, en echter het is alleen door Zijn wil dat alle dingen gebeuren.
Deze beproevingen zetten een groot aantal onverschilligen tot nadenken, maar velen aarzelen om hun oude leven achter zich te laten en “opnieuw geboren te worden” zoals de Heer het zei. Ik geloof dat alles veel goeds zal brengen. Dat degenen die op het rechte pad terugkeren talrijk zullen zijn. Lieve vriendin, ik maak het goed.
Vannacht had ik een beetje koude voeten. We zitten in een loopgraaf waarin water stond en het is niet erg warm. Alles bij elkaar heb ik een slechte nacht gehad.
Overdag heeft de zon zich een beetje laten zien. Het is nu half 3, het weer betrekt, gaat het sneeuwen of regenen?

In elk geval verblijven we niet lang in de frontlinie waar we geen vuur kunnen maken. Misschien gaan we binnenkort een flink stuk terug om uit te rusten en onszelf een beetje op te knappen. Dat is wel nodig, want ik zeg je tot mijn schaamte, dat ik al sinds lange tijd dezelfde blouse draag (19 maart).

Je kunt je wel voorstellen dat onze kleren niet meer erg schoon zijn. Je moet wel denken dat ik erg lui ben en je me niet zou herkennen. Het is zeker niet de zin waaraan het me ontbreekt maar het is onmogelijk om het anders te doen.

Ik stop er mee terwijl ik je toch maar eens stevig omhels.

Veel kusjes voor Georges en omhels je ouders namens mij.

Je Reymond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s