17 april 1915

64e brief


Mijn liefste,

De laatste brief die ik van je heb ontvangen is van 11 april. Ik heb het je gisteren al gezegd op mijn briefkaart. Ik ben in goede gezondheid, Godzijdank. Ik wens van harte dat jij dat ook bent, evenals Georges en je ouders.
De afgelopen dagen is het mooi weer geweest, er ligt elke dag minder sneeuw. Alleen op de hoge bergen ligt er nog. We hebben het nu beter, sinds de sneeuw gesmolten is. We hebben minder koude voeten. Zelfs ’s nachts hebben we geen last meer van de kou.
Je hoeft je niet druk te maken om mij.
Wat betreft de dreiging, het gevaar is nog altijd even groot, maar laten we vertrouwen hebben. Ik kan overal beschermd worden. Het staat geschreven dat geen haar op ons hoofd zal vallen zonder dat Hij het wil.
Ja, lieveling, Zijn liefde is immens, en Hij helpt degenen die geloven in Hem.
Waarom twijfelen aan Zijn goedheid.
Hij kan ons nog lange dagen om samen door te brengen schenken. En hoe mooi zou het zijn als onze Redder ons binnenkort kwam halen. We zouden geen aardse zorgen meer hebben en zouden voortaan voor eeuwig bij Hem zijn.
Ja, laten we Hem zegenen voor de gunst die Hij ons gegeven heeft om hem te kennen en van Hem te kunnen houden. Welk privilege en wat een troost.
Ik vraag me af of je mijn brief zult ontvangen. Het zou me flink storen als je ‘m niet ontvangt.
Gisteren vroeg ik je alle nummers en data van de brieven te geven die je hebt ontvangen na nummer 46.
Al twee weken lang heb ik je elke dag een paar regels geschreven.
Op het moment dat ik je schrijf, vliegt er een Frans vliegtuig boven ons. De vijandelijke vuren?batteries? schieten er met hoge snelheid op, maar ze hebben hem nog niet geraakt.
Wanneer zal ik deze gevechten niet meer horen en zal ik deze werken des doods niet meer zien?
Opdat God een einde maakt aan deze verschrikkelijke oorlog en dat er vrede op aarde heerst, gebracht door Zijn weldaden.
Dat is de wens die ik doe terwijl ik deze brief afsluit.

Tot ziens mijn lieve vrouw, ik omhels je vanuit het diepste van mijn hart. Veel knuffels ook voor onze lieve Georges.

Groeten aan je ouders.
Je man die veel aan je denkt.

Reymond

Dit is de laatste brief die hij geschreven heeft. Hij is gestorven op het slachtveld.

Adjudant-chef Molle Raymond

18 april 1915 Alsace

24ste bataljon van de Alpense Jagers

 

We hebben de agenda van Reymond gevonden uit 1915.

12 april 1915

252ste oorlogsdag. De dag verloopt aardig goed, mooi weer, maar het terrein is vochtig. De Duitsers sturen een tiental crapouilots rechts van de loopgraaf waarin ik zit, geen gewonden. Er gebeurt niks interessants. We dachten dat we afgelost zouden worden, maar dat zal morgen zijn. In de namiddag zijn er grote stortbuien.

13 april 1915

De nacht is heel onrustig. De vuurgevechten zijn soms heel hevig, we kunnen niet ongestoord uitrusten. Om 9 uur ’s ochtends lanceren onze kanonnen van 58M/N enkele crapouilots: (zie het einde van 12). Om 7:30 uur horen we een noodsignaal. Voor ons komt het op een hevig vuurgevecht uit. Van de 9de compagnie is er een kleine eenheid (8 tot 12 man) uitgeroeid door een bom. Tijdens het ontbijt is één van onze mannen gewond geraakt door een kogel (beide benen).

14 april 1915

De nacht is voorbij gegaan zonder nieuw alarm. Overdag werken we om ons beter te beschermen (het plaatsen van prikkeldraad, loopgraven uithollen). ’s Middags ontvangen wij de o/o ? dat we afgelost zullen worden door de 8ste compagnie van het 47ste, tweede sectie. De aflossing vindt plaats midden op de dag, 5:40 uur. We hernemen onze positie in Sattel.

15 april 1915

Rustige nacht. Weer is minder koud. We houden ons bezig met het opzetten van een post voor de gewonden en een hutje om de tassen van de compagnie in te laten. We hebben schoenen met lederen zool ontvangen. We veranderen niet van positie.

16 april 1915

Heerlijk weer, we hebben alles opgeruimd. Om 10 uur delen we cadeaus uit, aangeboden door de Franse Touring Club: kooktoestel, zeep, etui, briefkaart, handdoeken, zakdoeken, poncho’s, etc. ’s Middags gaan we de positie verkennen voor de aflossing van het 47ste compagnie, links van Reichacker. Er is geen sneeuw meer in Sattel. De aflossing vindt plaats om 7:20 uur. Mijn sectie is al reserve ter afroep (de nacht verloopt redelijk goed).

17 april 1915

Tegen 1 uur ’s nachts vuurgevecht aan onze linkerkant. Om 10 uur ’s ochtends moet iedereen klaar staan om aan te vallen en om Sillacker Wasen te ondersteunen.

14 september 1921

Geachte heer de commandant,

Ik zou u graag willen vragen om mij een overlijdensakte van mijn man te sturen: Molle Reymond, gedood door de vijand op 18 april 1915. Hij was adjudant-chef in het 64ste bataljon van de Alpense Jagers in Villefranche-sur-Mer.

Hoogachtend,

  1. Molle

Mevrouw Molle uit Bergerons

Door Alboussière Ardêche

 

Antwoord

Villefranche s/Mer, 17 september 1921

Ik heb de eer om u hierbij het certificaat van adjudant-chef Molle Reymond te sturen.

Commandant kapitein van het Depot van het 24ste BCP.

One thought on “17 april 1915

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s