Martin Beyer – Directeur de l’Alliance Française de La Haye

Raymond Molle – Brieven uit de Eerste Wereldoorlog

De Alliance Française heeft in 2013 haar 125 jarig Nederlands bestaan gevierd; slechts vijf jaar na de oprichting van de Alliance Française in Parijs in 1883 kwam de Alliance Française in Nederland van de grond. Vandaag de dag telt zij meer dan 6.000 cursisten en vele leden in 33 Nederlandse steden. De Alliance Française organiseert ook veel culturele en kunstzinnige activiteiten ter bevordering van de Frans-Nederlandse verstandhouding, de Francofonie en internationale uitwisselingsprojecten.

Wij hebben ons jubileum vorig jaar groots gevierd met een breed project rondom een aantal belangrijke waarden, zoals de interculturele dialoog, vrede en recht in de wereld, en de vrijheid van meningsuiting. Ook hebben wij vorig jaar samen met het Vredespaleis, dat toen precies honderd jaar bestond, een internationale expositie georganiseerd. Dessins pour la Paix/Cartooning for Peace toonde honderd karikaturen van meer dan veertig tekenaars rondom de thema’s vrede en recht in het Gemeentemuseum Den Haag. Tevens was er in het Vredespaleis een prestigieuze conferentie met journalist en karikaturist Plantu van de krant Le Monde.

Dit evenement Dessins pour la Paix/Cartooning for Peace duurde vier maanden en gedurende deze tijd ontstond er een levendig en verrijkend debat. Een groot succes dus! Bij een debat over vrede en recht waren onderwerpen als oorlog, armoede, onrecht en de dood helaas onvermijdelijk. Ook deze onderwerpen kwamen als essentiële vraagstukken in de conversaties aan bod tijdens onze zoektocht naar vrede en recht in de wereld.

In de komende maanden, tussen november 2014 en april 2015, hoopt de Alliance Française deel te nemen aan een ander actueel debat: de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. We zullen de Eerste Wereldoorlog herdenken aan de hand van privébrieven van een willekeurige Franse soldaat, gevestigd in de Ardèche, opgeroepen om tegen de Duitse vijand te strijden bij het Front: eerst in het Noorden, vervolgens in het Oosten, in de Vogezen, alwaar hij zou sneuvelen in april 1915.

Terwijl wij de trieste herinnering aan deze Franse soldaat Raymond Molle in ere houden, ligt onze focus op de vrede. Want de dagelijkse brieven van de soldaat, die in eerste instantie enigszins vervelen om hun banale karakter, reflecteren op de ontstelde lezer een correspondentie vol liefde, goedheid, optimisme, respect, geloof, en zelfs vrede. Op meer dan 100 pagina’s is geen enkel ongepast woord, geen hulpeloosheid, geen enkel haatdragend woord te bespeuren!

Integendeel: woorden vol hoop, goede adviezen, een gebedje hier en daar, gevold door de beschrijving van de Kerstvrede met Duitsland in 1914 te midden van de loopgraven. Enkele uren van gratie, dan opnieuw de nutteloosheid van de oorlog die in elke volgende pagina weerklinkt.
Dat ons project rondom deze oorlogscorrespondentie van soldaat Raymond Molle en de publicatie, dag voor dag, honderd jaar na dato, een herinnering te weeg mag brengen aan een moedige en trouwe man; dat deze correspondentie ons de waarde van de vrede moge doen herinneren die wij vandaag de dag ervaren, in Europa en in de wereld, en die wij door dienen te geven aan onze kinderen.
Wij bedanken het Vredespaleis te Den Haag voor hun steun bij de totstandkoming van dit nieuwe project en voor het verwelkomen van de expositie van herinneringen en manuscripten. Na Dessins pour la Paix/Cartooning for Peace, onderschrijft het project Correspondentie uit de Eerste Wereldoorlog/Letters from World War One de francofone missie van de Alliance Française rondom de interculturele dialoog, de vrede en de internationale samenwerking. Wij bedanken tevens de ambassades van Duitsland, Oostenrijk, België, Frankrijk en Nederland voor hun steun en medewerking.

Martin Beyer
Directeur AF La Haye &
Délégué général de la Fondation Alliance française aux Pays-Bas

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s